Ik zwem al

Zit je al bij ons op zwemles?

Zwemles kleine groep - extra.jpg

Op deze pagina vind je informatie die je nodig hebt als je al bij ons op zwemles zit. Heb jij na het lezen hiervan nog een vraag? Vul dan het onderstaande formulier in of mail ons.

Leerlingvolgsysteem
Wist je al dat je alle vorderingen van jouw kinderen heel makkelijk online kunt volgen? Een super makkelijk systeem om altijd op de hoogte te zijn. Een duidelijk overzicht met smileys laat zien hoe jouw kind ervoor staat. Meer weten over het leerlingvolgsysteem? Klik dan hier.

Kledingzwemmen
Iedere eerste zwemles van de maand oefenen de kinderen in Bad 4, 5 en de kinderen voor het B- en C onderdeel van het zwem-ABC het ‘gekleed zwemmen’. Voor aanvang van de les kun je jouw kind onderstaande kleding aangeven. Na het oefenen vragen we je te helpen met het uitkleden, zodat wij onze aandacht kunnen houden bij de kinderen die in het water liggen.

De kleding waarin wordt geoefend is:

Voor het A- onderdeel:

Badje 1, 2 en 3

 • Badkleding

Badje 4

 • Badkleding
 • Shirt of blouse met korte mouwen
 • korte broek, jurk of rok tot de knie
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)

Badje 5

 • Badkleding
 • Shirt of blouse met lange mouwen
 • Lange broek, jurk of rok tot de enkels
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)

Voor het B onderdeel:

 • Badkleding
 • Shirt of blouse met lange mouwen
 • Lange broek, jurk of rok tot de enkels
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)

Voor het C onderdeel:

 • Badkleding
 • Shirt of blouse met lange mouwen
 • Lange broek, jurk of rok tot de enkels
 • Jas met lange mouwen
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan).

Diplomazwemmen
In de week voor het proefzwemmen krijgen kinderen die in aanmerking komen een brief mee. In deze brief staat alle informatie over het proef- en afzwemmen. Voor een overzicht van het diplomazwemmen klik je hier.

Zwemlesvoorwaarden
Aan onze zwemlessen zijn voorwaarden verbonden. Vanaf 1 januari 2024 zijn er nieuwe voorwaarden voor onze zwemlessen. Je vindt ze hier.

Heb je een vraag?

Nog 500 tekens resterend

Zwemles

De Nationale Raad Zwemveiligheid vindt: hoe eerder een kind veilig is in het water, hoe beter. De meeste kinderen die verdrinken, zijn immers tussen de nul en vier jaar oud. Vanaf zeer jonge leeftijd kun je baby- en peuterzwemmen in ons zwembad om jouw kind vertrouwd te maken met het water.

De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is viereneenhalf tot vijf jaar. Er zijn ouders die liever eerder willen starten met zwemles, namelijk als hun kind vier of zelfs drie jaar is. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van drie jaar om te halen. Zelfs een kind van vier kan moeite hebben om de vaardigheden onder de knie te krijgen. Daar komt bij dat een kind van vier ook start op de basisschool. Dit is voor een kind een grote verandering, die veel energie kost.

Om je in te schrijven voor zwemles klik je hier. Dit kan vanaf 3 jaar.

Voor veel zwemlesgroepen bestaat een wachtlijst. Via deze link kan je bij benadering de wachttijd per groep vinden. De wachttijd is van vele factoren afhankelijk en is dus onder voorbehoud.

Nee, dit is niet mogelijk. De geldigheidstermijn van het abonnement wordt niet verlengd bij korte afwezigheid/ziekte. Bij langdurige afwezigheid door ziekte kan, in overleg, het abonnement worden stopgezet. Hiervoor vragen wij je even te mailen.

Voor een overzicht van het diplomazwemmen klik je hier.

De zwemlessen gaan in principe altijd door. Alleen niet op officiële feestdagen, met uitzondering van Goede Vrijdag en Bevrijdingsdag. In de zomervakantie is er vaak een aangepast zwemlesrooster. Ouders van leskinderen worden daar altijd tijdig over geïnformeerd.

Je kunt de vorderingen van jouw kind volgen door in te loggen op het digitaal leerlingvolgsysteem. Het leerlingvolgsysteem kun je eenvoudig openen op de website.

Je kunt het voor je kind makkelijker maken door veel te gaan zwemmen. Doe dan geen oefeningen, maar maak het zwemmen leuk. Doe bijvoorbeeld samen spelletjes in het water. Jouw aanwezigheid zorgt ervoor dat je kind zich op zijn/haar gemak gaat voelen in het water. Dat geeft zelfvertrouwen!

Een kind moet eerst ‘watervrij’ zijn alvorens het kan leren zwemmen. Voor ons is een kind watervrij als het zonder angst in speelse situaties geheel onder water durft en een aantal tellen zonder hulpmiddelen goed kan drijven op buik en rug.

In onze visie kunnen kinderen van 4 à 5 jaar alleen maar leren door te spelen. Een kind van die leeftijd kan niet een heel uur alleen maar baantjes zwemmen. Er worden wel banen gezwommen, maar wij proberen dat zoveel mogelijk met speelse vormen te combineren, waardoor een kind zwemles leuk vindt en sneller leert. Wij leren de kinderen vanaf de eerste les al zelfstandig en in groepjes te werken. Met opdrachtkaarten oefenen kinderen zelfstandig bepaalde vaardigheden die eerder al zijn aangeleerd. Hierdoor kan de zwemlesgever heel gericht met een klein groepje intensief iets oefenen.

Opwaarderen kan in de omgeving van jouw kind in onze webshop of via onze receptie.

Via de webshop:
Stap 1: Gaan naar onze webshop en log eenvoudig in.
Stap 2: Kies voor het tabblad “Abonnement”.
Stap 3: Kies het juiste zwemlesproduct en plaats deze in de winkelmand.
Stap 4: Vergeet niet om de juiste kaart te selecteren (bestaande kaart als jouw kind al zwemt).
Stap 5: Controleer of het juiste kaartnummer onder in beeld staat.
Stap 6: Ga vervolgens door naar afrekenen en ga door in de iDEAL omgeving
Stap 7: De kaart is opgewaardeerd en je kunt nu eenvoudig de les afwaarderen via onze afwaardeerzuil en de bon meenemen naar de zwemzaal.

Het is mogelijk om meerdere maanden vooruit op te waarderen. Houd er wel rekening mee dat het noodzakelijk is dat het eerste maandabonnement altijd aan de receptie wordt voldaan.

Via de website kan je met je naam (zonder tussenvoegsel) en kaartnummer of met gebruikersnaam en wachtwoord inloggen in het digitaal leerlingvolgsysteem. Hier kunnen de leerlinggegevens worden aangepast en de lesscores worden gevolgd. Zorg ervoor dat alle gegevens juist zijn ingevuld.
Voor het aanvragen van een nieuw wachtwoord kies je voor “wachtwoord vergeten”, waarna het nieuwe wachtwoord naar je e-mailadres verzonden wordt.

Extra les kan alleen gevolgd worden op uitnodiging van onze Hoofd Zwemzaken

Tussentijds opzeggen van het zwemlesabonnement kan schriftelijk of per e-mail aan het Van Maanenbad o.v.v. het pasnummer van het zwemlesabonnement.

Nee. Op verzoek kan na het behalen van het complete Zwem-ABC het overgebleven tegoed worden gebruikt voor vrijzwemmen of andere producten van het van Maanenbad.

Vanachter het glas in het Sportfondsen Café en de tribune is het niet toegestaan om te fotograferen of filmen van onze bezoekers, die in het zwemgedeelte aanwezig zijn. Fotograferen of filmen van jouw eigen kind is alleen toegestaan tijdens de eerste zwemles en het diplomazwemmen. Bedankt voor jouw medewerking!

Kinderen zijn kwetsbaar en moeten in een veilige omgeving leren zwemmen. Niet alleen fysiek, maar ook sociaal. Om duidelijkheid te scheppen, heeft de Nationale Raad Zwemveiligheid samen met partners in de zwembranche de Gedragscode Zwembranche voor aanbieders van zwemlessen opgesteld. Is er echt iets mis of maak je je grote zorgen? Dan kun je anoniem terecht bij de meldlijn van het NOC*NSF, via telefoonnummer: 0900 202 55 90 (maandag t/m vrijdag 08.00 – 20.00 uur, gebruikelijke belkosten) of via WhatsApp: 06 53 64 69 28.

Cookies op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om de nodige websitefuncties te bieden. Om de websitenavigatie en jouw online ervaring te verbeteren, websiteverkeer, gebruik en interactie te analyseren en om te helpen bij onze marketing- en advertentie-inspanningen.